Egyéb kategória, Hírek

Negyedszer indul cheer szakedzői képzés szeptemberben

Másfél éves, államilag finanszírozott sportedző képzés indul szeptemberben a Győri Szakképzési Centrum Sport és Kreatív Technikumában. A győri intézményben ez lesz a negyedik tanév, amikor a cheerleading sportág – azon belül cheerleading és performance cheer – is választható azok számára, akik a későbbiekben szakedzőként szeretnének elhelyezkedni. A képzés ingyenes azok számára, akik az új, 2020-tól érvényes szakmajegyzék szerint még nem rendelkeznek két szakmával.

Mit kell tudni a képzésről?

A képzés hivatalos neve Sportedző (a sportág megjelölésével) – sportszervező, mely egy 1,5 éves, ingyenes, az állam által finanszírozott képzés.

A felnőttképzési szerződés megkötésével felnőttképzési jogviszony jön létre, amelyhez a nappali jogviszonnyal ellentétben nem igényelhető a szülők részéről családi pótlék, nem jár ösztöndíj a képzéshez, és a diákigazolványon, amely igényelhető, levelező munkarend lesz.

Az oktatás elméleti és gyakorlati órákból áll. Az elméleti órák többségét az oktatók online, Google Meeten tartják meg, hétköznaponként a késő esti órákban. A gyakorlati oktatás nagy része hétvégén történik szombaton és vasárnap, ez várhatóan havonta egy hétvégét érint majd. A 2. és 3. félévtől a sportágspecifikus órákat a sportedzővel kell egyeztetni.

A beiratkozás várható időpontja: 2023. szeptember 16. (szombat)

Jelentkezési határidő: 2023. augusztus 25.

A jelentkezés a letölthető jelentkezési lap kitöltésével lehetséges. A jelentkezési lapon a sportegyesület és az edző neveit is meg kell adni.

A képzés felépítése, követelmények

Az első félévben:

A tanuló az ágazati alapoktatás során elsajátítja a szakma gyakorlásához elengedhetetlen elméleti ismereteket, és gyakorlati tevékenysége során a résztvevők előképzettségéhez, korosztályhoz igazítva alkalmazza azokat. Ezen ismeretek birtokában, a motoros képességek fejlesztésére irányuló gyakorlati foglalkozások előkészítését, bemelegítését megtervezi és levezeti. Betartja a balesetvédelmi szabályokat, a szaknyelvet pontosan alkalmazza. A sportszakmai terminológiát használva a kommunikációs helyzetnek és az életkori sajátosságoknak megfelelően hatékonyan kommunikál. Az általa összeállított feladatot, feladatvégzés helyességét ellenőrzi, hibát javít.

1. január végén ágazati alapvizsga lesz:
  • Írásbeli sport ágazati alapvizsga: 90 perc
  • Gyakorlati vizsga: bemelegítés megtervezése és levezetése – 15 perc tervezési munka után 20 percben vezeti le a bemelegítést futófeladatokkal, gimnasztikai gyakorlatokkal, majd 10 percben értékeli feladatmegoldását.

Az 1. félév tantárgyai:

• Anatómiai-élettani ismeretek
  • Egészségtan
  • Edzéselmélet I.
  • Edzésprogramok I.
  • Gimnasztika I.
  • Munkavállalói ismeretek

A 2. és 3. félévben (2024. február – 2025. február)

Szakmai oktatás.

A 2. és 3. félév tantárgyai:

• Elsősegélynyújtás
  • Funkcionális anatómia
  • Terhelésélettan
  • Edzéselmélet II.
  • Edzésprogramok II.
  • Gimnasztika II.
  • Kommunikáció
  • Sportszervezési ismeretek
  • Sporttörténet
  • Masszázs/ Egészségfejlesztés
  • Sportszervezési ismeretek
  • Pedagógia
  • Pszichológia
  • Sportmenedzsment és marketing
  • Sportági alapok (adott sportágra jellemzően)
  • Sportági szakismeretek (adott sportágra jellemzően)
  • Sportjog
  • Pénzügyi ismeretek
  • Számviteli ismeretek
  • Vállalkozási ismeretek
  • Munkavállalói idegen nyelv

Szakmai vizsga feltétele: valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat (a második félév utáni nyáron 35óra) eredményes teljesítése.

A vizsgázó 2025. februárig a portfólió (projektfeladat) írásbeli részét köteles a vizsgát megelőzően legalább 30 naptári nappal korábban benyújtani.

A szakmai vizsga két részből áll:

1. Központi interaktív vizsga / Sportedző-sportszervező elméleti záróvizsga (teszt jellegű feladatok) – 90 perc
  2. Projektfeladat: Sportedző-sportszervező gyakorlati záróvizsga

Portfólió

Projektmunka, illetve a tanuló haladásáról, eredményeiről, munkáiból összeállított, a mentoráló gyakorlati oktató vagy szaktanár által hitelesített dokumentum.

A portfólió a képzés teljes időtartama alatt készül.

A portfólió tartalma:

(1) Sportesemény megtervezése (versenykiírás, meghívó, lebonyolítás terve, pénzügyi terv, jelentőség)

(2) Sportági edzésterv elkészítése (felkészülési időszak terve, amennyiben az adott sportágban ez nem releváns, a képző intézmény döntése alapján eltérhet)

(3) Hospitálási jegyzőkönyvek (sportág-specifikus edzés-és versenylátogatás elemzése megadott tartalmi szempontok alapján)

(4) Egybefüggő szakmai gyakorlat edzésnaplói és tanulói önértékelése

Portfólió védése és sportági mozgásforma oktatása, szakmai elbeszélgetés

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 50 perc

A sportedző – sportszervező tevékenységi köre

A sportedző – sportszervező szakember sportág-specifikusan, célirányosan tervezi, szervezi és irányítja a sportolók, csapatok rövid-, közép- és hosszú távú felkészítését és versenyeztetését. Megtanítja a sportág technikai, taktikai és játékrendszer-ismereteit, játék- és versenyszabályait. Értékeli a sportolók edzéseken és a versenyeken nyújtott teljesítményét, a korszerű pedagógiai és edzéselvek, edzésmódszerek figyelembevételével fejleszti teljesítőképességüket és teljesítő-készségüket. Edzőmérkőzéseket és -versenyeket, illetve edzőtáborokat, egyéb sportrendezvényeket szervez.

Rekreációs szakemberként részt vesz az amatőr sportolók foglalkozásai, versenyei szervezésében, irányításában. Tanácsaival segíti az egészséges életmódra törekvők táplálkozásának, sportolási programjának összeállítását.

Vezetési, szervezési és pénzügyi tanulmányaira alapozva részt vesz sportklubok, szakosztályok munkájában, irányításában. Sporthoz és rekreációhoz kapcsolódó rendezvényeket szervez.

Amennyiben a szakszövetség a munkakör betöltését nem köti egyéb feltételekhez, úgy a szakképesítés a megjelölt sportágban edzői, oktatói munkakör betöltésére jogosít a 157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet alapján. A szakképzettséggel betölthető munkakörök, tevékenységek: egészségmegőrző programok szervezője, sportfoglalkozások (edzésprogramok) szervezője és vezetője, egészségmegőrző programok vezetője, sport szakreferens, aerobic oktató, fitnesz-wellness asszisztens, fitnesz edző, programszervező, termékbemutató-szervező, rendezvényszervező és –bonyolító, sport-rendezvényszervező, szabadidőszervező, aerobic terem üzletvezetője, fitnesz klub vezetője, fitneszterem vezető, fürdővezető, horgászegyesületi vezető, kondicionálóterem vezető, mozgásstúdió-vezető, sport szakosztályvezető, sportegyesület vezetője, sportklub vezetője, sportlétesítmény vezető, sportosztály vezetője, strandvezető, szabadidő központ igazgatója, testápolószalon-vezető, uszodavezető.

További híreink